En online notesbog

Blå Anemone

april 9th, 2012. Kategori: Foto

Da jeg var barn fik jeg fik vist Blå Anemone i Marselisborgskovene tæt på Dyrehaven. Senere har jeg  forsøgt at finde den igen, men det lykkedes først sidste år. I 2012 har jeg været i skoven flere gange. Dels for at få et overblik over dens udbredelse og dels for at fotografere den.

Blå anemone findes flere steder i Marselisborgskoven. Den er bestemt ikke let at finde, hvis man ikke kender dens voksepladser, da den hovedsageligt gror på de stejle østvendte  kystskrænter. Her skrider jorden ofte ned, og bøgebladene bliver blæst væk fra de åbne skrænter.  De giver flere steder plads og gode vækstbetingelser til de blå anemoner. I Århus skovene findes den hist og her, og den er forholdsvis almindelig mellem Silistria og Moesgård, med de tætteste beplantninger omkring Ørnereden.

Denne tidlige Blå Anemone er fotograferet med min canon 50mm f1.8 monteret med en nærlinse fra dealextreme, som jeg har lånt af min fotograferende kollega Toke Eskildsen.

Blå anemone

Billedet er taget i skygge på en østvendt kystskrænt d. 25. marts. Vinteren har været mild og de blå anemoner har været forholdsvis tidligt fremme i år. De grønne blade var endnu ikke foldet ud, og de fremadrullede kronblade tyder på at denne blå anemone lige er sprunget ud.

Resten af billederne er taget 10 dage senere d. 4 april med min canon kit linse 18-55mm IS II.

Blå Anemone i bøg

Denne Blå Anemone gror i et dække af bøgeblade. Laget af visne bøgeblade er kun ganske tyndt ellers ville planten sandsynligvis ikke kunne få sine blade op over bladlaget og dermed langsom blive kvalt af mangel på lys. Bladene er stadig ikke sprunget fuldt ud. Sikkert forsinket af en kold afslutning af marts/begyndelse af april.

Blå Anemone i Hvid Anemone

Denne Blå Anemone stikker sin blomst op imellem en mængde hvide anemoner. Det er forholdsvist sjældent at blå og hvid anemone vokser så tæt. Dertil kræver de tilsyneladende for forskellige vækstbetingelser.

Blå Anemone

Tæt på Ørnereden, hvor den Blå Anemone er aller talrigest,  kan man  finde alle 3 danske anemone-arter: blå, hvid og gul anemone indenfor 100 meter.

 1. 4 Responses to “Blå Anemone”

 2. By Lilian Zøllner on okt 17, 2013

  Kære Niels Gamborg
  Må dit billede af den Blå Anemone mellem de hvide anvendes som forsidebillede på en rapport med titlen “Håb som forebyggelse af selvmordstanker og selvmordsadfærd blandt kræftpatienter” Center for Selvmordsforskning. Forfatter Lilian Zøllner. Angivelse af fotoets ophavsmand er naturligvis en selvfølge.
  Venlig hilsen
  Lilian Zøllner

 3. By Niels on okt 17, 2013

  Hej Lilian.

  Du må gerne bruge billedet. Det er dog optimeret til visning på skærm og er derfor for lille til at bruge til tryk.

  Hvis du sender mig en email på “nielsgpost(snabel-a)gmail.com” kan jeg lave en større udgave til dig, når du er sikker på at du vil bruge det.

 1. 2 Trackback(s)

 2. apr 27, 2013: Blå anemone i sol | Blog om webudvikling
 3. apr 17, 2014: Blå Anemone ved Ørnereden | Blog om webudvikling

Skriv en kommentar