Niels Gamborgs online notesbog

Rød havelåge

marts 9th, 2012. Kategori: Foto

Billedet af den røde havelåge i sneen  er fra snevejret onsdag aften. Det er taget ud af et åbent vindue i det svage eftermiddagslys i vores baghave. Det gav en lang lukkertid og snefnug med  bevægelses-uskarphed foran lågen, hvilket er med til at understrege fornemmelsen af  snevejr.

Jeg har igen leget med sort/hvid og Photshop. Denne gang er baggrunden desaturated næsten 100%, og kun den røde låge har beholdt sin farve. Det giver en rigtig god kontrast mellem havelåge og baggrund og giver billedet meget mere spænding og liv end det rene farvebillede.

Den røde låge har jeg forøvrigt selv bygget i sensommeren. Har ikke rigtig bygget noget siden jeg stoppede som pædagog, så var rigtig godt tilfreds med projektet. Jeg har selv designet og tegnet den, da det var stort set umuligt at finde pæne låger i en ordentlig kvalitet i byggemarkerne omkring Århus.

Havelåge i snevejr

 

Jeg kan se, at jeg af og til får hits på siden af folk, der leder efter billeder af havelåger.  Jeg har derfor tilføjet min gamle konstruktionstegning af den klassiske røde låge, hvis andre skulle få lyst til at lave en tilsvarende hjemmelavet havelåge.

Konstruktion og materialer til havelåge

OBS! bemærk at skudriglen sidder meget lavt. Så lavt, at den er meget besværlig at åbne fra ydersiden. Det er bevidst for at besværliggøre adgang til haven. Men i de fleste tilfælde ville man placere den højere, så der er let adgang gennem lågen fra begge sider.

Bemærk også, at jeg har valgt at ikke have samme afstand mellem bredderne i lågen. Det skyldes nogle specielle hensyn i forhold til indsynet i min have. Ud fra et rent æstetisk synspunkt ville jeg vælge samme afstand mellem brædderne. Hvilket vil sige 2,5 cm i forhold til de dimensioner jeg har valgt.  Dimensioner er i øvrigt også valgt helt specifikt til min have, som en afvejning af hensyn til afskærming, dimensioner på det træ jeg kunne finde i byggemarkedet,  og så selvfølgelig bredden på min trillebør.  😉

 

 

 1. 6 Responses to “Rød havelåge”

 2. By Gro on aug 19, 2014

  Hej
  Jeg faldt over din flotte havelåge – lige sådan en som vi gerne vil have i vores have for ser god solid ud – og alligevel klassisk. Ligger du evt inde med nogle tegninger og/eller kan du sige hvad type træ du har benyttet? Og måske et par billeder af den fra den anden side? Så ville du redde min dag og gøre det lidt lettere;-) hilsen Gro (Frederiksberg)

 3. By Niels on aug 24, 2014

  Tak ska du ha’ Gro. 🙂

  Jeg fandt min gamle konstruktionstegning til havelågen frem. Der kan du også hvilke materialer jeg har brugt til lågen. Jeg har tilføjet den til posten samme med lidt kommentarer til min specifikke konstruktion af havelågen.

  Go’ fornøjelse med projektet.

 4. By Lasse on sep 7, 2014

  Hej Niels,

  Er i fuld gang med den flotte gør-det-selv havelåge, men mangler dog lige en detalje vedr toppen. Hvad er højde forskellen fra miderste top til yderste træside?

  Takker på forhånd

  Lasse

 5. By Niels on sep 8, 2014

  Hej

  Jeg måtte lige ud og tjekke målene med tommestokken. 😉 Der er 10 cm forskel på det laveste og højeste punkt.

  Niels

 6. By Birgitte on apr 7, 2016

  Kære Niels. Skal i gang med mit eget lille “projekt havelåge” Googlede efter havelåger. Den eneste der bekom mig vel og var lige i min smag …. ja, det var din egen hjemmelavede låge, lige sådan én jeg ønskede mig. Har i dag været i Bygma her i Skagen hvor jeg bor og har handlet ind. Jeg har købt Kvinta fyr brædder i 25 mm tykkelse, det er en god kvalitet træ, den skal jo sidde og se pæn ud i mange år! Og nu glæder jeg mig bare til at komme i gang i projektet. Tak fordi du har lagt “opskriften” på havelågen på din hjemmeside, genialt!! Jeg sender et billede når lågen sidder der og mine 120 nye færdighæk liguster planter i 180 cm højde er på plads. De bedste hilsner fra Birgitte

 7. By Niels on apr 7, 2016

  Hej Birgitte.

  Fantastisk du kunne bruge tegningen af havelågen. Jeg havde også svært ved at finde en færdig havelåge, jeg både havde lyst til og havde lyst til at betale for. Og så er det bare super tilfredsstillende at have lavet den selv. 🙂

Skriv en kommentar