Niels Gamborgs online notesbog

Gimp. Gratis billedbehandling i Ubuntu

januar 7th, 2008. Kategori: Linux

Gimp er et af de gratis/opensource software, der følger med en Ubuntu installation. Men Gimp kan også downloades og bruges gratis til både Windows og Mac.

Jeg er vant til at arbejde med Photoshop, så havde egentlig ikke de store forventninger til et gratis opensource software som Gimp.

Funktioner ligner Photoshops 

Men jeg blev  positivt overrasket. Selv om Gimp er gratis kan det stort set det samme som phototshop. Nogle ting skal man gøre på en lidt anden måde, men det væsentlige må være, at man kan det samme og ikke så meget metoden. I hvertfald afslørede mine første gennemgange af programmet, ikke væsentlige manglende funktioner i forhold til Photoshop.

Man skal selvfølgelig vænne sig til en lidt anderledes placering af værktøjer, anderledes layout med flere forskellige vinduer etc. Men sådan er det jo hver gang man kaster sig over ny software.

Et par problemer

Jeg oplevede dog også nogle få, men  betydende problemer med Gimp. Den første er, at der tilsyneladende mangler preview funktion til både tekst og nogle filtre som f.eks. lys/skygge filte (drop shaddow, bevel etc). Dvs at man blive nødt til: – at forsøge sig frem –  se resultatet – fortryde – også forsøge igen. Det kan derfor være både meget frustrerende og tidskrævende, at finde lige præcis de rigtige indstillinger uden en god preview funktion.

Et andet væsentligt problem, var fraværet af en hjælpefil. Det eneste jeg skulle gøre var godt nok at hente “gimp-help-en”. Joh tak… men når man så ikke kan installere filen, fordi udgaven tilsyneladende ikke passer, med den seneste udgave af “gim-help-common” og “gimp-help browser”, så er man jo lige vidt. Men det er nok nærmere et Ubuntu problem frem for et Gimp problem.

Knap

Og her er så lige en glasknap lavet i Gimp:

Glasknap med Gimp

Se min Photoshop tutorial til glasknapper og andre glaseffekter.

Gå til Gimp’s website. Gratis billedbehandling.

Læs artikel om 10 websites, hvor du kan lære Gimp.

Se hvordan du konfigurer GIMP så den ligner Photoshop.

Skriv en kommentar