Niels Gamborgs online notesbog

Installation af KDE desktop på Ubuntu

januar 9th, 2008. Kategori: Linux

 “Den 5. artikel om en linux begynders test af  Ubuntu” 

Jeg havde læst lidt om forskellene på Gnome og KDE desktoppen.  KDE skulle efter signede være mere “windows”-agtig og have flere tilpasningsmuligheder end Gnome. Jeg overvejede at installere en anden linux distibution for selv at teste, men efter et tip fra en erfaren Linux bruger, besluttede jeg dog istedet at prøve at installere KDE desktoppen på min Ubuntu.

Installation

Selve installationen var forbavsende enkel. Jeg åbnede terminalen og skrev:

sudo aptitude update && sudo aptitude install kubuntu-desktop

jvf. denne opskrift: http://www.psychocats.net/ubuntu/kde. Forfatteren anbefaler at bruge “aptitude” istedet for “apt-get” som man ser andre steder. Argumentet er at KDE desktoppen skulle være lettere at fjerne igen, hvis man fortryder, når man har installeret med “aptitude”.

Under installationen skulle jeg tage stiling til om jeg for fremtiden ville bruge  KDM(KDE) eller GDM(Gnome) som default desktop manager.

Genstart

Efter installationen af KDE, genstartede jeg Ubuntu. Ved log-in skærmen valgte jeg sessions og valgte at bruge KDE desktop frem for gnome, efter log-in spørger Ubuntu om valgte af KDE desktoppen kun skal gælde for den pågældende session.

KDE-desktoppen virker ganske rigtigt en smule mere windows agtig. Grafisk virker den “rigere” med en masse glas og plastik effekter. Default layout var med en menulinie i bunden ligesom i windows. Jeg er dog blevet glad for Ubuntu/Gnome, hvor den er i toppen. Det synes jeg er mere overskueligt, så jeg flyttede den derop.

En anden forskel jeg faldt over var ikonerne i menuerne. Mange af dem virkede lidt mere anonyme/kedelige i farverne og var derfor vanskeligere at kende fra hinanden, og i defaultopsætningen var der alt for mange til at det var overskueligt.  Og når man kørte musen over dem poppede nogle store web 2.0 agtige oplysningsbokse op.

Konklusion

Efter et par prøvekørsler med KDE, har jeg besluttet mig for at holde fast i Gnome desktoppen. Begge har deres fordele og ulemper, men Gnome vinder på bedre overskuelighed og dermed mere brugervenlighed. Man kan sikkert sagtens konfigurer KDE så den ligner Gnome, men hvorfor bruge tid på det , når Gnome allerede er der fra starten.

Skriv en kommentar