Niels Gamborgs online notesbog

Installation af Ubunutu

januar 2nd, 2008. Kategori: Linux

 “Den 2. artikel om en linux begynders test af  Ubuntu”

3. skridt på vejen var at  installere ubuntu. Og mine ønsker om at udforskede de mere nørdede forhold omkring en PC, ser ud til at blive opfyldt. 😉

Installation

Selve installationen forløb smertefrit og simpelt. En række hurtige skærmbilleder,  hvor installationsvejledningen guidede mig let gennem nogle opsætnings spørgsmål (konsulterede periodisk denne fantastiske installationsvejledning: http://ubuntu.linuxin.dk/).

Det eneste sted jeg var lidt i tvivl var omkring partittioneringen af harddisken. Jeg havde jo en fungerende Windows XP, som jeg gerne ville beholde på harddisken. Derfor valgte jeg default indstillingen, der lovede at guide mig gennem en partition. Desværre kunne ubuntu ikke se min windows, og derfor var der ikke noget at guide mig igennem. Istedet blev min windows overskrevet. Da jeg (af andre årsager) lavede min anden installation valgte jeg samme indstillinger her. Nu kunne Ubuntu godt se min tidligere Ubuntu, og installedere den nye i en ny partition.

Genstart og endnu en installation

Efter ca. 20 minutter var installationen færdig  og jeg genstartede. Opstarten gik fint (bortset fra den manglende windows), men efter de første par liniers kode blev skærmen sort, og der skete ikke mere. Jeg rebootede en par gange med samme resultat, og konkluderede at min installation havde været fejlbehæftet, på trods af at jeg omhyggeligt hacde tjekket både min download og min CD-brænding. Jeg valgte (som dreven windowsbruger 😉 ) at lave en ny installation.

Præcis samme forløb som første installation, bortset fra at Ubuntu nu kunne se den tidligere partition. Efter rebooten kunne jeg vælge mellem de 2 instalationer. Jeg valgte den sidste. Ubuntu startede og gik som sidste gang i sort. Suk. En tur på nettet gav intet. Men da jeg vendte til bage til Ubuntu, var den nu startet og var kommet til bruger loginen???  Jeg loggede ind og Ubuntu fungerede tilsyneladende. En ny reboot afslørede at Ubuntu efter de første par liniers kode tilsyneladende gik i  sort skærm et par minutter inden den fortsatte booten???

Den tredie installation

Jeg stod nu med to ens partitioner på hardisken og besluttede at lave en tredie installation, hvor jeg fjernede de tidligere partitioner. Samme procedure bortset fra partitions afsnittet, hvor jeg denne gang valgte at lade Ubuntu installationen udnytte hele hardisken.

Tilbage i ubuntu configurerede jeg det trådløse netværk og var efter et par forsøg på nettet. Første prioritet var at finde årsagen til den ekstrem langsomme opstart/boot. Fandt hurtigt ud af, at det kunne havde noget at gøre med en opstarts splashscreen, der ikke havde de samme dimensioner på min Acer laptop, som i ubuntu default opsætningen. http://ubuntudanmark.dk/forum/viewtopic.php?t=1492

De skitserede løsninger hjalp mig dog ikke, og jeg må have lavet en fejl i mine forsøg for pludselig var min Ubuntu helt død.

Den fjerde installation og endelig i mål

Nå men nu kendte jeg jo turen, så den fjerde installationen forløb planmæssigt.

Jeg fandt nu en amerikansk site, der foreslog at fjerne spashscreen fra opstarten. Det gjorde jeg så ved at åbne terminalen og skrive:

sudo nano /boot/grub/menu.lst

fandt  en linie kode der lignede:

kernel /boot/vmlinuz-2.kernel /boot/vmlinuz-2.6.20-15-generic root=UUID=ead0d7bc-538f-4b65-bddf-8a77303df830 ro quiet splash

Hvor jeg slettede “splash“, gemte og lukke teksteditoren igen.

Rebootede og den sorte skærm var væk og starten skåret fra 3 minutter ned til 1, og da booten ikke længere var “quiet” kunne jeg nu følge med i opstartsprocesserne.

(I den tidlige nævnte tråd er der faktisk i post 7 en lignende løsning, som også var værd at forsøge http://ubuntudanmark.dk/forum/viewtopic.php?t=1492)

Der er stadig småting der ikke fungerer, så som manglende dansk sprog og manuel aktivering af trådløst net ved hver opstart, men det bliver næste par trin at fikse dem.

Konklusion

De 4 installationer jeg skulle igennem for at nå målet, må jeg nok selv tage skylden for. Men det var lærerigt, og om ikke andet fik jeg et glædeligt gensyn med  en kommando prompt.

Konklusionen må være, at trods den simple og grafiske installationen er Ubuntu stadig ikke et realistisk alternativ til windows, for den almindelige bruger. Der er for mange potentielle problemer med forholdsvise teknisk avancerede løsninger. 

Omvendt er det jo supersjovt og meget lærerigt at lege med. Og  tanken om at det er fuldstændigt gratis luner jo unægteligt også. Men distrubutionerne skulle jo efter sigende bliver lettere og lettere at arbejde med. Og samtidig bliver den grafiske brugerflade også hurtigt udbygget, så måske om nogle år, det ser anderledes ud.

Skriv en kommentar