Niels Gamborgs online notesbog

Problemer med blanktegn, mellemrum eller whitespace.

juni 6th, 2008. Kategori: Webudvikling

Blanktegn eller mellemrum (whitespaces) kan give en række problemer, når du skriver HTML kode. Hvis man ikke er opmærksom på problemerne kan det være frustrerende at finde disse fejl, da blanktegnene som regel ikke kan ses i vores HTML editor.

De fleste problemer kan dog undgåes på en ganske simpel måde . Det gør måske din kode en anelse mindre overskuelig, men sikrer på den anden side en række uhensigtsmæssigheder. 

Ekstra linieskift på grund af blanktegn

Et af de hypiggst forekommende problemer er , at der pludeslig optræder et ekstra linieskift på din hjemmeside. Det skyldes, at der har sneget sig et ekstra mellemrum ind før linieskift, når du redigerer og formaterer din tekst.

Problemet er at  browserens automatiske linieskift ikke kan se at blanktegnet er det sidste i linien og derfor bare skal ignoreres. Så den laver først et automatisk linieskift, og derefter det linieskift, som du selv har kodet.

Løsningen er simpel. Luk dine HTML tags lige efter teksten. Så kan der ikke snige sig usynlige blanktegn ind.

 Rigtigt:
<p>
Her er første afsnit.<br/>
<br/>
Her kommer næste afsnit.</p>

Forkert:
<p>
Her er første afsnit.
<br/>
<br/>
Her kommer næste afsnit
</p>

Jeg har i lang tid foretrukket den nederste skrivemåde, da den er mere overskuelig. Men desværre giver det af og til fejl, når man er uheldig.

Mærkelig placering af cursor i textarea

Et andet sted jeg har oplevet mærkelige resultater er i textarea tagget. Hvis der sniger sig  whitespace ind i mellem de 2 textarea tags, kan cursoren i nogle browsere opføre sig meget besynderligt. Cursoren stiller sig ikke i starten af textarea’et, men et tilfædigt sted inde i tekstområdet.

Løsning er ligesom i ovenstående tilfælde at lukke tagget med det samme, så fejlen ikke får mulighed for at optræde.

<textarea></textarea>

Måske banalt, men det løser flere potentielle fejl.

Blanktegn og whitespaces generelt

Der findes mange potentielle problemområder med blanktegn og whitespace. Så hvis din formatering af din side pludselig opfører sig underligt, så tjek lige disse usynlige tegn.

 1. 3 Responses to “Problemer med blanktegn, mellemrum eller whitespace.”

 2. By Michael on jun 6, 2008

  Hej niels, en rigtig fin lille artikkel omkring et egentlig ganske velkendt problem.

  Jeg må dog sige, kun at opleve problemet med IE6, specielt, når man indsætter billeder i eksempelvis en tabel eller en div.

 3. By Flemming Schreiber Pedersen on apr 22, 2010

  Kære venner.

  Det er nu et spørgsmål lidt ved siden af det, det ellers her drejer sig om, tror jeg:

  Kan nogen gi’ mig svar på, hvad jeg skal mene om en advarsel ved afsendelse af en vedhæftet side (her bare om Affaldsdagen, den 18. april, og hvad vi lavede den dag) til medlemmer af Beboerforeningen; advarslen var med virus-tegn og teksten: “advarsel imod mistænkelig blanktegnsekvens”?
  Jeg mener ikke at ha’nogen virus for tiden.

  Venlig hilsen,
  Flemming.

 4. By Niels on apr 22, 2010

  Hej Flemming.

  En oversættelse af “mistænkelig blanktegn sekvens” til “suspicious whitespace sequence” og en efterfølgende google søgning viser, at det er et problem brugere af avast antivirus af og til støder på. Ofte i forbindelse med jpg-billeder. Så hvis har du evt. sendt vedhæftede billeder med kunne det sagtens være synderen. 😉

Skriv en kommentar