En online notesbog

Statistik over browsere og skærmopløsninger

marts 25th, 2008. Kategori: Webudvikling

Som webudvikler er det vigtigt at have adgang til nogle statistikker over  browser og skærmopløsning.  Vi vil gerne vide, hvor gamle browsere vores design skal understøtte, og hvor stor skærmopløsning vores brugere benytter.  Løsningen er statistik.

Det er vigtigt at  statistikkerne er pålidelige og,  at de statistiske data bygger på et solidt grundlag.

Statistik fra Danske Internet Medier.

Statistikkerne fra Foreningen af Danske Internet Medier er baserede på alle de store websites i Danmark. Her kan du finde statistikker om brugernes browsere, skærmopløsninger og styresystemer. Derudover finder du også besøgsstatistikker for de mest besøgte sider i Danmark.

Hvis du bruger statistik fra dit eget website, skal du tage resultaterne med forbehold. F.eks. har mine statistikker en stor overrepræsentation af browserne Firefox og Safari, styresystemerne Mac og Linux og mine brugere benytter højere skærmopløsninger end gennemsnittet. Det er selvfølgelig fordi jeg blogger om IT relaterede emner, og der blandt IT interesserede er flere, MAC, Linux og Firefox brugere, og skærmene er ofte både større og bedre.

Statistikker fra Danmarks Statistik  

Et andet interessant sted at lede efter statistikker er hos Danmarks Statistik. Men det kan nogle gange være svært at finde de oplysninger man er ude efter.  Dels er Danmarks Statistik et meget stort websted med mange oplysninger og dels skal man nogle gange betale for de interessante oplysninger.

Et eksempel på en nyttig statistik for os webudviklere er:  Danskernes IT kompetencer

Den kan f.eks. besvare spørgsmål som: Hvor brugervenligt skal vi designe? Hvad ved vores målgrupper om internettes konventioner?

Se flere gode webmaster/webudvikler links.

 1. 10 Responses to “Statistik over browsere og skærmopløsninger”

 2. By Kim Andersen on mar 25, 2008

  Meget spændende artikel Niels. Specielt det første link fra fdim.dk er MEGET brugbart, grundet aktualiteten selvfølgelig.
  Vidste faktisk ikke at der fandtes sådan en statistik over alle de store sider i Danmark, med både skærmopløsning, besøgende osv.
  Tak herfra…

 3. By Niels on mar 25, 2008

  Jeg tror faktisk, at deres statistikker har eksisteret et pænt stykke tid. Har tidligere været inde på deres side, men havde dengang svært ved at finde noget brugbart.

  Det ser ud som om, de har giver deres side en ordentlig overhaling. Den er meget brugervenlig nu.

 4. By Potter on mar 26, 2008

  Jeg bruger det, men har i mente, at de kun måler på deres medlemmer…. er det ikke rigtigt?

 5. By Niels on mar 26, 2008

  Jo. Og som med al statistik er det kun tal og ikke sandheder de producerer.

  Men det virker som de mest pålidelige tal jeg har set til nu.

  Af og til har jeg også kunnet finde tilsvarende statistikker fra Danmarks Statistik, men deres tal er ofte ældre, når de publiceres.

  Og med lige præcis browsere og skærmopløsninger kan halve år have stor betydning.

 6. By Søren Sprogø on mar 26, 2008

  Man skal dog ikke fokusere ALT for meget på skærmopløsning når man designer websites:
  http://www.afdeling18.dk/blog/hvorfor-(stadig)-designe-til-800×600.aspx

 7. By Niels on mar 26, 2008

  Hej Søren.

  Har prøvet at fikse dit link, men WordPress er ikke glad for parantesen i linket. Så hvis nogen har lyst til at se Sørens artikel, må i skrive adressen ind i browseren.

  Og jeg vil gerne give dig ret i at man webdesign er et spørgsmål, om at veje mange forskellige forhold. Omvendt er min personlige holdning, at der efterhånden skal meget gode argumenter til fortsat at designe i max 750px i bredden.

 8. By Maja on sep 10, 2010

  Jeg synes ikke at kunne finde statstikken over den generelle skærmindstilling på danskernes computerskærme. Jeg synes man igen og igen skal forklare kunderne argumentet om størrelsen, og i den vil jeg naturligvis gerne give dem de rigtige oplysninger – således at man tager stilling til hvor mange de reelt kommer til at udsætte for scroll hvis de ønsker designet bredere. Nogle der har et link til opdateret viden?

  Jeg har kigget lidt på mange forskellige google analytics konti, og der som det også er argumenteret herover, meget meget spredt med procentdel i de forskellige skærmstørrelser.

 9. By Niels on sep 10, 2010

  Statistikken for skærmopløsninger finder du her:
  http://fdim.dk/Statistik/teknik/skaermoploesning
  Under fanen avanceret kan du selv bestemme om du vil have den danske og udenlandske statistik for skærmopløsning vist hver for sig eller flettet.

  Det samme gør sig gældende for browser-statistikken:
  http://fdim.dk/Statistik/teknik/browserbarometer
  Og der er virkelig store forskelle på det danskernes valg af browsere og f.eks. amerikanernes. F.eks. bruger langt flere amerikanere Firefox (pt ca35-40%), hvor danske er mere traditionsbundne i valget af browser, og holder sig til Internet Explorer (Kun ca 12-13% Firefoxbrugere).

 10. By Maja on sep 10, 2010

  Tusind tak – lige præcis den information jeg så ofte står og mangler! God weekend!

 11. By Per Poulsen on nov 16, 2016

  Meget spændende artikel Niels. Jeg vidste ikke at der fandtes sådan en statistik over alle de store sider i Danmark. Tusind tak.

Skriv en kommentar