Niels Gamborgs online notesbog

Blå Anemone ved Ørnereden

april 17th, 2014. Kategori: Foto | Ingen kommentarer »

Vanen tro blev forårets komme fejret med en Blå Anemone tur til Marselisborgskovene.

Per ved Mirabel, Moesgård Strand

Her hænger Per Henriksen ud foran en blomstrende Mirabel ved Moesgård Strand

Blå Anemone ved Ørnereden

En enlig Blå Anemone ved en af de store bestande på skrænterne et par 100 meter syd for Ørnereden. Denne Blå Anemone skilte sig ud ved en forholdsvis kort stængel, der gjorde den mere fotogen, da det samler blomsten og de første spæde blade. Den lave stængel gjorde også Anemonen mere stabil i forhold til en frisk vind ude fra Århus Bugten.

Billederne er fra den 29. marts. De Blå Anemoner havde blomstret i 14 dage, men der var endnu ikke ret mange friske blade.

Du kan finde mine tidligere Blå Anemone billeder her:  Blå Anemone i sol fra 2013 og 4 Blå Anemoner fra 2012.

 

Bjergvipstjerter ved Borum Møllebæk

marts 28th, 2014. Kategori: Foto | Ingen kommentarer »

En solskins søndag først i marts stødte jeg på to Bjergvipstjerter ved Borum Møllebæk ved broen i Baskær skov. De var i forårsstemning og havde travlt med parringsleg, hvor de fløj kaldende rundt og markerede tydeligvis et territorium  omkring broen.

bjergvipstjert-vandfald

Bjergvipstjert fouragerer ved vandfald i Borum Møllebæk.

bjergvipstjert-sten

Bjergvipstjert på stor mosbevokset sten ude i strømfaldet.

Begge billedet er croppet hårdt for at få fuglene til at fylde noget. Det øverste fra ca 1700 til 1000px og det nederste fra 2000px. En 250mm er altså lige i underkanten til fuglefotografi. Begge billeder er efterfølgende også  behandlet i Photoshop.  Den sædvanlige farvejustering og optimering med levels, saturaton og colorbalance.

 

Safari i Forsthaven

marts 25th, 2014. Kategori: Foto | Ingen kommentarer »

Forstbotanisk Have, Aarhus eller Forsthaven som vi lokale kalder den i daglig tale er en lille park med forskellige træer og skovvækster fra hele verden. Forsthaven er omgivet af Egebæksskoven, Marsellisborg slotshave og kolonihaveforeningen Skovlunden.

Forsthaven er  spændende at fotografere i,  fordi her er masse af variation i bevoksningen. Der er mange lave træer, åbne partier og dyr, der er vant til mennesker. Nedenstående billeder er fra fredag formiddag, hvor haven er mindre besøgt end i weekenden, og der er derfor mere ro.

Egern i profil på stamme

Egern på grangren

I bunden af Forthaven  i den lille granlund var et par egern i fuld aktivitet. Billederne er taget med 45 minutters mellemrum. Det sidste er taget i dyb skygge på 1/320, f:5.6 og iso 1600. Efterfølgende har jeg lysnet billedet et par blændetrin i min raw editor.

Rådyr i Forsthaven

Rådyrene er fotograferet ca. 50 meter neden for den øverste sø, helt ovre mod den gamle skovridder gård. Billedet er taget fra hovedstien i Forsthaven. De sidste 3 år har jeg set den lille flok ganske ofte både her, i Egebækskoven og oppe mellem kolonihaverne, og har efterhånden også fotograferet dem 4-5 gange. Der var 3 dyr i fredags, og jeg var denne gang heldig med baggrunden, hvor jeg undgik plankeværket over mod Skovriddergården og børnehaven.

Rødmus i Forstbotanisk have

Rødmus fouragerer i Forsthaven

En lille Rødmus fouragerede ved siden af en lille bæk. Første gang jeg passerede, jog jeg den ned i sit hul. Senere vendte jeg  tilbage og  kunne snige mig tættere på. Har ikke meget erfaring med mus, så jeg troede først, at det drejede sig om en Halsbåndmus, men forholdsvis små øjne, små ører og den rødlige ryg viser at det er en Rødmus.

Alle billederne har fået en standard omgang i Photoshop, hvor jeg bl.a. har justeret levels, color balance og saturation.

Meget usædvanligt at komme hjem med fornuftige billeder af hele 3 pattedyrs arter her i Danmark, så på trods af lidt kedeligt vejr, blev det en ret fantastisk formiddag i Forsthaven. :D

Sne over Århusbugten

februar 18th, 2014. Kategori: Foto | Ingen kommentarer »

Mandag den 27. januar 2014 ramte et større snevejr Danmark.  Det var en blæsende dag med masser af sne, der kom væltende ind ude fra Århusbugten.  Ikke helt nok til at blive kategoriseret som en snestorm her i Østjylland, men nok til at skabe trafikale problemer og god vinterstemning.

Snevejr over Aarhusbugten ved Oddervej

Billedet er taget med mit Canon Ixus lommekamera ca 1 time før solnedgang i svindende lys. Jeg er stadig lidt for øm over mit Canon EOS til at tage det med ud i så vådt vejr. Især her hvor kameraet peget direkte imod sneretningen ud over bugten.

Billedet har først fået en omgang levels, hvor jeg har lysnet den lyse del for at få sneen til at fremtræde mere hvid. Har dog holdt lidt igen,  for at bevare den dunkle belysning under et eftermiddagssnefald. Derefter har det fået en omgang desaturation for at mindske farvestik i sneen. De farvede elementer har jeg  afmasket, hvilket er med til at øge farvekontrasten i billedet. Bilen har fået lidt ekstra unsharp mask, da billedet er taget på en forholdsvis lang lukketid. Tilsidst har jeg tilføjet en smule monkrom gaussian noise til billedet. Bare fordi jeg synes at et lidt kornet look passer godt til  snevejret og den dunkle belysning.

 

Lyngbygård Å ved Årslev Engsø

september 22nd, 2013. Kategori: Foto | Ingen kommentarer »

Billederne er fra den 10. juni og taget langs de sidste 100 meter af Lyngbygård Å, før den løber ud i Årslev Engsø.

Blåbåndet Pragtvandnymfe

En Blåbåndet Pragtvandnymfe han soler sig på et dunhammer blad lidt væk fra åen. Det var en temmelig blæsende eftermiddag, så pragtvandnymferne var ikke særligt aktive.

Kobbervandnymfe med slørvinge

En ikke nærmere bestemt kobbervandnymfe har fanget en slørvinge, som den er i gang med at æde. Kobbervandnymferne kan være ret vanskelige at bestemme, og jeg har ikke fået hul på denne gruppe endnu.

Stankelben ved Lyngbygård Å

Et stankelben i modlys og med en god sort baggrund, der giver  både god kontrast og ro til billedet. Selve stankelbenet har også nogle fine tegninger i forhold til dem, som jeg fanger hjemme i stuen.

Alle billeder er taget med med min 55-250mm IS II telezoom.

 

 

 

Et skovbryn ved Søsterhøj

september 4th, 2013. Kategori: Foto | Ingen kommentarer »

Billede fra en blæsende  dag sidst i juni, som egentlig ikke indbød til insektfotografi, men vi var heldige og fandt et godt skovbryn med læ. Alle billederne er taget indenfor ca. 50 meter.

Rovflue med cikade. Neoitamus Cyranuyanurus

Første skud er af en rovflue i gang med at æde en cikade. Billeder fra andre vinkler afslørede at det drejer sig om rovfluen Neoitamus Cyranuyanurus.

Vikler. Pandemis Cerasana

Normalt er diverse møl og viklere for små til mit beskedne udstyr, men denne vikler Pandemis Cerasana, sad usædvanligt heldigt på en pind med god afstand til baggrunden. Et godt øje gør billedet lidt interessant, hvis jeg skal sige det selv. ;)

Løvfrø

Et rigt insektliv i skovbrynet afspejlede sig umiddelbart ved tilstedeværelsen af denne voksne løvfrø.  Løvfrøen stammer sandsynligvis fra “løvfrø-søen” ved Moesgård Museum, som kun ligger ca. 1 km væk. Hvilket ifølge litteraturen skulle være en ganske beskeden afstand for en vandrende løvfrø.

Per fotograferer løvfrø

Per er udstyret med en Canon 100mm macro og fotograferer her løvfrøen, der sidder godt beskyttet af brombær ranker. Brombær er en rigtig god plante for mange forskellige insekter, og langt hovedparten af de løvfrøer, jeg har set i området har dog også siddet i netop brombær.

Seglhveps

En stor og flot orange Seglhveps, som er en snyltehveps. Seglhvepsen er af slægten Eremotylus, hvilket kan ses på  manglende korte afsluttede ribber i vingerne, som er forekommer ved den anden slægt af seglhvepse, nemlig  Ophion.

Alle billederne er taget med min 18-55mm IS II kitlinse.

 

 

Portrætter fra en dansk ørken

juni 18th, 2013. Kategori: Foto | 2 Kommentarer »

Her er til en afveksling fra de sædvanlige natur- og dyrebilleder et par portrætter af mine 2 bedste fotovenner. Billederne er taget på en 4 dages fototur til Skagen, hvor vi blandt andet besøgte Råbjerg Mile igen.

Hugo er i fuld fart på vej mod Milesøerne. En af de fede ting ved Råbjerg Mile er, at naturen deroppe er fantastisk stor efter danske forhold. Selvom der står 100 turister på toppen af Råbjerg Mile kan man stadig finde store områder, hvor man kan få det hele for dig selv.

Hugo  på vej mod Milesøerne

Per med sit foretrukne udstyr. Stativ og 400mm og klar til hans passion, fuglefotografi. I milesøerne lå forøvrigt et par Gravænder, en håndfuld Kanadagæs og endelig havde vi en overflyvende Trane. Pers portfolio.

Per ved Milesoerne

Også lige et billede af mig selv med Per i baggrunden. Jeg ser noget nøgen ud fordi Hugo har flået mit kamera fra mig for at tage billedet.

Niels på Råbjerg Mile

Billederne har fået en heftig behandling med spothealing brush, da jeg efterhånden har fået en del støv på sensoren. Det er især tydeligt og mod ensfarvede himmeler. Efterfølgende har jeg flippet spejlet op og givet chippen et grundigt blæs med min “blæsebold”. Efter et par forsøg var det faktisk ret effektivt.

Canon 1100D har desværre ikke Canons automatiske “Integrated Cleaning System”, som skulle være ret effektivt. Det er simpelthen sparet væk på dette entry level SLR på trods af at featuren ellers var med i Canon 1000.

 

Sculptures by the sea billeder

juni 17th, 2013. Kategori: Foto | Ingen kommentarer »

Årets “Scupltures by the Sea” i Aarhus bød vanen tro på mange spændende, fine, tankevækkende eller sjove kunstværker. Kunst for hele familien anderledes på den fede måde.

Jeg var selvfølgelig af sted med kameraet igen i år, og her er en lille håndfuld af de bedste billeder fra 2013 udstillingen.

En stor vindmobil vejrer ved Tangkrogen. En fin ramme for Marsellisborg havn og aarhusianere, der nyder sommeren.

Vindmobil på Tangkrogen - Sculptures by the Sea - Aarhus

Tusindvis af farvede låg er blevet flettet sammen med røde strips giver pangfarver på stranden. Min kone, Jane og min yngste søn, Mads, iagttager og diskutere fremstillingsprocessen.

Fest og farver - Sculptures by the Sea - Aarhus

Et træ pakket ind i gaffa og røde, grå og sorte bånd er en interessant idé. Den røde komplementærfarve til bøgeskovens lyse grønne gør værket særdeles iøjnefaldende.

Indpakket træ - Sculptures by the Sea - Aarhus

Ved vendepunktet ved Ballehage strand, sidder disse 2 næsten identiske kvinder og ordner deres tæer. Nogle spændende refleksioner i kromkvinden fascinerede både mig, og  mange af de andre gæster.

Kvinder på stranden - Sculptures by the Sea - Aarhus

Billederne er taget d. 11. juni 2013. De er alle justeret med især levels og en anelse saturation for at tilføje lidt ekstra lys og k0ntrast på en ellers lysmæssigt lidt kedelig dag.

Her er mine billeder fra Sculptures by the Sea – Arhus 2011.

 

Grøn Sandspringer på flis

maj 28th, 2013. Kategori: Foto | Ingen kommentarer »

Grøn Sandspringer er en af Danmarks flotteste biller  og ikke ualmindelig på sandede jorder i det Østjyske. Ofte ser man den på sandede grusveje, hvor den hurtigt flyver væk, når man nærmer sig. Her var jeg heldig at finde en Grøn Sandspringer en overskyet dag, hvor den ikke havde energi til at flygte flyvende men i stedet stak af til fods. Væk fra grusvejen og ind over en bunke flis i vejkanten.

Grøn Sandspringer på flis

Billedet er taget i Skiveholme Skov nær Lading ved Århus d 11. maj. Det er beskåret, hvidbalance og levels er justeret en smule, og saturation er øget med ca. 4-5 trin i Photohshop.

 

Aurora i mælkebøtte

maj 27th, 2013. Kategori: Foto | Ingen kommentarer »

Aurora kan være en lidt vanskelig sommerfugl at fotografere, fordi den ofte flagre hurtigt fra blomst til blomst. Her har jeg været heldig og har fanget en aurora på et lille stykke eng med mange mælkebøtter. Billedet er beskåret for at komme lidt tættere på, men er ellers stort set ubehandlet.

Aurora i mælkebøtte

Auroraen er fotograferet den 11. maj i Tingvad Kær nordvest for Århus.

Skovfirben i Midtjylland

maj 26th, 2013. Kategori: Foto | Ingen kommentarer »

Et skovfirben på vej op af en træstamme nær Brudesø i Midtjylland. Firbenet er fotograferet med 55-250mm zoomen på den længste brændvidde.

Skovfirben i Midtjylland

Billedet er en smule rodet med de visne strå, men jeg har været heldig med en god øjenkontakt. Jeg har roteret billedet 90 grader, da det fungere bedre i horisontalt format.

 

Vinterlyng i forårssol

maj 3rd, 2013. Kategori: Foto | Ingen kommentarer »

Overvintret visent og afbleget hedelyng får pludselig nyt liv og farve, når solen bryder igennem på en forårsdag.

Modlyset giver masser af varme og lys i billedet, og lyngens afblegede hvide blomster giver en fin bokeh-effekt til baggrunden.

afblomstret-hedelyng

overvintrende-hedelyng

Hedelyngen er fotograferet på Vrads Sande syd for Silkebog – 0m formiddag d. 28 april.

Billederne er taget med zoomen på 250mm. Lukker 1/400, blænde 7.1 og 8.0 og ISO 250 og 320.

Telezoomen giver nogle sjove ekstra  mulighed for at lege med både baggrunde, dybdeskarphed og perspektiv. Fedt at den har flere anvendelsesmuligheder end dyrefotografi, som jeg ellers primært havde købt den til.

Skøjteløbere på silkevand

maj 1st, 2013. Kategori: Foto | Ingen kommentarer »

Et hurtigt skud på et par Almindelig Skøjteløber (Gerris lacustris) i parring. Vandet fik en interessant silkeagtigt effekt på grund skøjteløbernes “fodaftryk” i vandoverfladen.

Jeg har brugt Photoshops spot healing brush til at fjerne de værste urenheder fra vandolverfladen. Bortset fra det og en beskæring er  billedet stort set ubehandlet.

skøjtelobere på silkevand

Billedet er taget med Canon 55-250mm fra bådebroen ved vadestedet midt på Salten Langsø d. 28. april.

Blå anemone i sol

april 27th, 2013. Kategori: Foto | 1 Kommentar »

Det er efterhånden blevet tradition at tage i Marsellisborgskoven i det tidlige forår for at fotografere Blå Anemone. Udover at være en fantastisk flot plante, er Blå Anemone også en af de allertidligste forårsblomster. Den er tilpas ualmindelig og vokser oftest på de stejleste skrænter i skovene syd for Århus, så det er stadig udfordrende at få gode billeder af den.

Årets bedste Blå Anemone er fanget d. 6. april i et sart formiddagssolskin.

Blå Anemone i forårssol

På grund af en lang vinter var anemonerne mindst 14 dage forsinket, og havde ikke fået blade endnu ved besøgene d.6. og d.13. april.

Se også billederne af Blå Anemone fra 2012.

Flyvende bramgås

april 2nd, 2013. Kategori: Foto | Ingen kommentarer »

En overflyvende Bramgås fotograferet ved Vidåen i Rudbøl Kog i Tøndermarsken.

En flyvende Bramgås

Himlen er justeret en smule i farven og derudover har jeg arbejdet en smule med unsharp mask sharpness i gåsens hoved.

Aftenen før havde jeg fotograferet en gåseflok, der fløj forbi en næsten fuld måne. Dette billede blev desværre uskarpt, men inspireret af oplevelsen legede jeg med at sætte en fuldmåne ind i billedet.

Bramgås foran fuldmåne

Månelaget er blendet med “lighter color” og let nedsat opacity og er tilføjet lidt gaussian blur. Derudover har jeg tilføjet en anelse rødt til billedet for at få at give indtryk af en snarlig solnedgang.